Dia de la Ciència





Com els darrers cursos, el Departament d'Ensenyament ha organitzat, conjuntament amb la Fundació per a la Recerca i la Innovació (FCRI),  diverses activitats educatives emmarcades en la Setmana de la Ciència, de l'11 al 20 de novembre.

El 16 de novembre vam reeditar l'activitat "La ciència en primera persona", amb la conferència: "El Bosó de Higgs i la frontera de la física", a càrrec d'Aurelio Juste, doctor en física de partícules experimentals i professor d'investigació de l'ICREA, a l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) de la UAB.

La conferència va tenir lloc al Teatre Municipal Aqua de Montcada, amb l'assistència de 400 alumnes de 4t d'ESO i Batxillerat i 10 professors.






Us mostrem un resum de la conferència

El Bosó de Higgs i la frontera de la física

Des dels seus orígens, l'ésser humà ha tractat d'entendre el seu entorn i s'ha fet preguntes cada vegada més fonamentals sobre la naturalesa i els seu funcionament.

Avui en dia els físics de partícules estan intentant desxifrar les lleis bàsiques que governen l'univers, des del seu principi fins a la seva possible fi, una investigació fascinant que obre les portes al possible descobriment de dimensions extres en l'espai, noves forces o noves formes exòtiques de matèria més enllà de les conegudes.





Després de 50 anys d'intensa recerca, el recent descobriment del Bosó de Higgs al Gran Col·lisionador d'Hadrons al CERN (l'organització europea per a la Recerca Nuclear a Ginebra), aporta la resposta a quin és l'origen de la massa de les partícules elementals, sense la qual l'univers seria un lloc inhòspit sense possibilitat d'albergar vida.





En aquesta xerrada, el professor Aurelio Juste, va explicar com per a poder respondre a aquesta pregunta fonamental, els físics han necessitat recrear les condicions existents en l'univers poc després de la seva creació, i de quines noves preguntes i respostes poden resultar d'aquestes investigacions.